Lokalna samouprava

Analiza tretmana građevinskog otpada u Pirotu – MOBICCON PRO

U toku je realizacija  projekta MOBICCON PRO  u okviru  programa Horizont Evropa  – najvećeg programa Evropske unije za naučna istraživanja i inovacije. Ovaj projekat grad Pirot implementira  u partnertstvu deset organizacija iz  Francuske, Belgije, Danske i  Bugarske a vodeći partner je bugarska komapnija „Glavbolgarstroj holding“ a.d.

Fokus projekta je na razvoju tehničkog koncepta, izgradnji i puštanju u rad mobilnog postrojenja  koji će promovisati cirkularnu ekonomiju u građevinskoj industriji uvođenjem novih metoda upravljanja građevinskim otpadom i vraćanjem za upotrebu u industrijskim procesima ili za prodaju na tržištu. Postrojenje će se testirati i u Pirotu, rekla je Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Ključna aktivnost  u Pirotu biće izgradnja depoa  za reciklažu građevinskog otpada a u toku je priprema  kompletne projektno – tehničke dokumentacije za ovu investiciju.

Nedavna projektna poseta Danskoj na najbolji način je pokazala prednosti separacije građevinskog otpada od momenta rušenja, selekcije, separacije, pranja i  otpreme na reciklažu, navodi Đošićeva.

Radi sagledavnja trenutnog stanja na polju građevinskog otpada, organizovano je istraživanje u svim zemljama učesnicama projekta. Upitnik koji namenjen interesnim grupama i kompanijama koje deluju u oblasti građevinarstva ima opciju popunjavanja na srpskom jeziku i  može se   preuzeti na linku https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=Xckjk9n2SEyQoriFyNgMwoV-ScewUglNsSk6LtC28r9UQUhFMFI1UVdWS0tUMVE4RjFMTlE2N0ZGNS4u, kao i  u okviru banera projekta na sajtu grada https://www.pirot.rs/index.php/sr/9-latinica/7514-projekat-mobiccon-pro

Projekat je započeo u decembru 2022. godine  i relizovaće se tokom perioda od 5 godina. Projekat 101091679 — MOBICCON-PRO — HORIZON – CL4-2022 – TWIN-TRANSITION -01 se finasira iz programa „Horizont Evropa“.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker