Gradska hronika

Finansijskim merama kroz javne pozive NSZ u Pirotu će biti angažovano oko 300 lica

Na Forumu poslodavaca  koji je održan u organizaciji Ugovorne okružne privredne komore Pirot sa Nacionalnom službom za zapošljavanje Filijale Pirot, poslodavcima iz privatnog i javnog sektora predstavljeni su javni pozivi NSZ. Očekuje se da će po ovim finansijskim merama biti angažovano oko 300 lica.

Na prvom  Forumu, Nacionalna sllužba za zapošljavanje predstavia je  poslodavcima i socijalnim partnerima javne pozive koji su objavljeni 5. aprila a koji predstavljaju direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima. Prema rečima direktorke NSZ, Filijala Pirot, Suzane Đorđević, objavljeno je 12 javnih poziva koji se mogu svrstati u tri kategorije. “Prvu kategoriju čine javni pozivi namenjeni dodatnom obrazovanju i obukama, gde spadaju programi stručne prakse, program pripravnika za lica sa srednjom školom, lica sa visokim obrazovanjem , sticanje praktičnih znaja, obuke na zahtev poslodavca i obuka prema potrebama poslodavaca za zaposlenog. Drugu grupu čine javni pozivi namenjeni finansiranju zapošljavanja lica iz kategorije teže zaposlivih i za samozapošljavanje. Treća kategorija javnih poziva namenjena je osobama sa invaliditetom, to su subvencije zarade za novozaposlenu osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva, za prilagođavanje radnog mesta i radnu asistenciju kao i novi javni poziv koji se ove godine raspisuje prvi put a odnosi se na radnu integraciju osoba sa invaliditetom” – kaže Đorđevićeva.

Većina javnih poziva traje do 29. novembra osim javnog poziva za samozapošljavanje koji traje do 15. maja kao i javni pozivi koji se tiču osoba sa invaliditetom koji traju do kraja godine. Zahtevi se podnose u nadležnoj organizacionoj jedinici prema sedištu poslodavca. Svi javni pozivi objavljeni su na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, na oglasnim tablama i na društvenim mrežama.

Direktorka pirotske filijle NSZ navodi da godinama unazad ispunjene sve kvote definisane glavnim programom NSZ, što znači da su podjednako zainteresovani i poslodavci i nezaposlena lica. Ona navodi da je iz godine u godinu primetan i veći procenat angažovanja osoba sa invaliditetom. “Čak smo po nekim javnim pozivima imali slučajeva da smo tražili proširenje kvote a razlog za to je bilo veliko interesovanje poslodavaca. Činjenica je da je kod poslodavaca sve manje predrasuda kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Angažovaniji smo kada je reč o komunikaciji sa poslodavcima i promociji ovih mera tako da i ove  mere koje se odnose na osobe sa invaliditetom realizujemo u potpunosti” – istakla je Suzana Đirđević, direktorka NSZ – Filijala Pirot.

Neredne nedelje u planu je organizovanje forima sa poslodavcima u Babušnici, Beloj Palanci i Dimitrovgradu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker