Agrar

Naglo zahlađenje prekinulo početak odlične pčelarske sezone

Do kraja aprila pčelari su u obavezi da Veterinarskoj stanici Pirot prijave brojno stanje pčela koje su preživele zimu. Evidentiranjem pčelinjaka  u Veterinarskoj  stanici pčelari ispunjavaju jedan od važnih uslova za  ostvarivanje prava na subvencije.  Evidentiranje pčelinjaka se svake godine redovno obavlja tokom aprila i oktobra kada se  prijavljuje brojno stanje zazimljenih pčela. 

U toku godine stručna služba Veterinarske stanice Piot vrši aktivan nadzor  pčelinjaka na terenu  kako bi se utvrdilo brojno stanje pčela, fizički izgled košnica, ponašanje pčela na letu. Za ove usluge pčelari su u obavezi da uplate 2.400 dinara po košnici. Miroslav Mitrović iz Veterinarske stanice kaže da ova služba tokom aktivnog nadzora  obavlja vetrerinarski pregled i ukoliko postoji sumnja pčele se mogu i klinički pregledati uz prisustvo vlasnika. Tokom maja biće raspisan konurs za subvencije pčelarima a prema najavama subvencija bi trebalo da bude ove godine povećana sa 800 na 1000 dinara po košnici. Konkuriše se putem eAgrara a za vlasnike kojima je potrebna pomoć prilikom  apliciranja podršku pruđa Poljoprivredna stručna služba.

Mitrović kaže da trenutne vremenske prilike ne idu na ruku pčelarima i da su naročito pogođeni oni koji su vozili pčele na ispašu ka Nišu i Aleksincu. „Početak aprila je na Stroj planini bio izuzetno povoljan ali  zbog hladnog vremena pčele sada miruju. Da nije došlo do naglog zahlađenja  prinosi bi bili znatno iznad proseka.  Ako se vremenske prilike poprave imamo šansu da iskoristimo bagrem koji se tek otvara ali je ova hladnoća jako loše uticala na pčele“ – kaže,  Miroslav Mitrović iz Veterinarske stanice.

Na teritoriji grada Pirota i opštine Dimitrovgrad, za koje je nadležna Veterinarska stanica Pirot, registrovano je oko 340 pčelinjaka  sa preko 10.000 košnica od kojih se oko 4.000 košnica nalazi u selima na Staroj planini.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker