Gradska hronika

Proizvodi sa tradicionalnim pirotskim motivima sve popularniji i van Pirota

Na prvom  Festivalu salčića u Nišu svoje proizvode izložile su i žene iz Pirota.  Na Salčićijadi koja je održana na platou u niškoj tvrđavi bilo je više od 40 izlagača a među njima i Piroćanke, članice udruženja koje su predstavile svoje umeće u kulinarstvu i izradi čuvenih salčića.  Pirotska preduzetnica Biljana Marinkov, koja se bavi izradom suvenira sa tradicionalnim pirotskim motivima kaže da je bilo ogromno interesovanje posetilaca da degustiraju čuvene kolače od sala ali  i ogromna potražnja za ručno rađenim autntičnim suvenirima.

Na Salčićijadi su učestvovale žene iz udruženja Izvorsko zrno i Klok, Malina Simonović, Zadruga Ponišavlje, Dragan i Lela Panić i radionica Dekupi sa svojim suvenirima.

“Posećenost je bila odlična a komentari na račun pirotskih žena koje spremaju kolače bili su jako pozitivni, što pokazuje  i to da su svi njihovi proizvodi brzo rasprodati. Organizacija je bila odlična, lep  i sunčan dan, pa smo imali i dobar promet” – kaže Biljana Marinkov, vlasnica radionice Dekupi.

Suveniri sa autentičnim pirotskim šarama se sve više traže na ovakvim manifestacijama. “Sve su traženiji proizvodi sa etno motivima i šarama pirotskog ćilima. Mi imamo saradnju sa Etno gelerijom u Nišu koja prodaje naše suvenire. Iako imaju suvenire iz svih krajeva Srbije ovi sa šarama pirotskog ćilima se odlično prodaju” – ističe, Biljana Marinkov.

Na Salčićijadi je bilo posetilaca  iz svih krajeva Srbije ali će i brojni stranci iz Srbije poneti predmete sa šarom ćilima. “Bilo je dosta posetilaca koji su kupovali praktične predmete za domaćinstvo, kupovali su za poklone ali je dosta stranaca  kupilo naše poklone, Rusi, Kinezi i turisti iz drugih zemalja. Ovo je bila odlična manifestacija  ged smo mogli da predstavimo naše proizvode” – kaže, Marinkov.

Od 27. Aprila do 7. maja  u Pirotu se održava Uskršnji bazar, još jedna manifestacija gde će preduzetnice i kreativne žene Pirota predstaviti svoje proizvode. Odeljenje za urbanizam već dodeljuje štandove a uslovi su precizno definisani uz simboličnu taksu za izlaganje proizvoda domaće radinosti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker