Lokalna samouprava

REKONSTRUISANO 20 KUĆA ZA NAJUGROŽENIJE ROME!

Danas su na završnoj konferenciji predstavljeni rezultati projekta „Socijalno stanovanje i aktivna inkluzija u Pirotu”, koji sprovodi Grad Pirot u saradnji sa Centrom za socijalni rad u Pirotu, romskom civilnom organizacijom „Ternipe” i ASB kancelarijom za Srbiju.

U okviru projekta, čija je implementacija trajala 25 meseci, rekonstruisano je 20 kuća za najosetljivije romske porodice u Pirotu i jedan stan za mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite. Kroz projekat, adekvatna stabena rešenja obezbeđena su za 121 korisnika i korisnica. Konferenciju je otvorio Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, poželevši dobrodošlicu prisutnima, dok je Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota istakla da je institucionalna saradnja na pitanjima stanovanja između Evropske Unije, civilnog sektora i Grada Pirota ključna u podizanju kvaliteta stanovanja građana, naglašavajući važnost sličnih inicijativa za ostvarivanje bolje inkluzije u celoj Srbiji.

 

Pored obezbeđivanja stabenih rešenja, korisnici su podržani i kroz komplementarne mere aktivne inkluzije koje uključuju opremanje kuća nameštajem i potrebnim kućnim aparatima, podršku u zapošljavanju i samozapošljavanju, obuke za stručno usavršavanje. Pored toga, korisnicima je pružena i psihosocijalna podrška, kako bi se doprinelo njihovoj aktivnoj inkluziji u lokalnoj zajednicu.

Marija Vasić, direktorka Centra za Socijalni Rad u Pirotu govorila je o usluzi socijalne zaštite Stanovanje uz podršku za mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Radmila Nešić, predstavnica NVO Ternipe i Gordan Velev, Direktor ASB Srbija govorili su o važnosti usluge socijalnog stanovanja, kao i o merama aktivne inkluzije koje su sprovedene u okviru projekta.
Projekat se sprovodi u okviru Programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker